Een kwestie van smaak

Over smaak valt niet te twisten. Maar er valt wél veel over te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen al in de baarmoeder hun eerste smaken proeven, en dat je smaak kan veranderen als je anders gaat eten?

Wat is smaak eigenlijk? Het is de combinatie van het werk van de smaakpapillen op je tong en de geuren via de neus. Als die prikkels samenkomen in de hersenen, neem je de smaak waar. In grote lijnen kun je zeggen dat je via de tong de basissmaken waarneemt, en dat je via de neus meer de subtiele verschillen oppikt. Daarom is het zo lastig proeven als je verkouden bent.


Wat is het ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is een dieet dat heel weinig koolhydraten bevat, waardoor je lichaam effectief vet gaat verbranden. Het PS. food & lifestyle programma werkt ook volgens dit principe.

De naam ketogeen dieet is afgeleid van de term ketose. Ketose is een normaal proces dat ervoor zorgt dat je lichaam blijft werken als je weinig koolhydraten eet. Hoewel er geen strikte criteria voor het ketogeen dieet bestaan bevat ketogene voeding op de lange termijn altijd relatief veel vet, erg weinig koolhydraten en een gemiddelde hoeveelheid eiwitten.