de waarheid over suiker

Suiker is het zwarte schaap van onze voeding. Iedereen roept door elkaar: suiker is gif, je krijgt er diabetes van, kinderen raken er hyperactief door, je kunt beter agavesiroop nemen. Zijn we niet een beetje doorgeschoten?

1. Suiker is puur vergif

NIET WAAR: Bij suiker gaat het vooral om de hoeveelheid. Er is niks mis met een beetje suiker. Maar als je veel (toegevoegde) suiker binnenkrijgt door bijvoorbeeld producten als koek, snoep, toetjes en frisdrank en je eet te weinig gezonde voedingsmiddelen als groente en fruit, is dat wel ongezond. Suiker tast je tanden aan en je wordt er snel te dik van, wat allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Je kunt een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. En je kunt problemen krijgen met je alvleesklier en je darmen.


feiten en fabels over vet

Rolletjes, love handles, zwembandjes: we zijn doorgaans niet blij met onze buikjes. Toch is vet een slim orgaan met veel nut voor ons lichaam. Tijd dus voor een herwaardering, te beginnen met positief nieuws: je kunt 'goed' vet kweken!

1. Vet is een passief hoopje blubber

FABEL: Dat was inderdaad lange tijd zoals we naar vet keken. De ‘vetcel’ zou een opslagplaats zijn voor vet, dat daar gewoon lag te liggen. En dat samen met de andere vetcellen ons lichaam verpakte in een behaaglijk warm laagje, en onze organen beschermde tegen stoten. Maar in de jaren negentig kwamen we erachter dat het heel anders zit. 


Een kwestie van smaak

Over smaak valt niet te twisten. Maar er valt wél veel over te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen al in de baarmoeder hun eerste smaken proeven, en dat je smaak kan veranderen als je anders gaat eten?

Wat is smaak eigenlijk? Het is de combinatie van het werk van de smaakpapillen op je tong en de geuren via de neus. Als die prikkels samenkomen in de hersenen, neem je de smaak waar. In grote lijnen kun je zeggen dat je via de tong de basissmaken waarneemt, en dat je via de neus meer de subtiele verschillen oppikt. Daarom is het zo lastig proeven als je verkouden bent.


Wat is het ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is een dieet dat heel weinig koolhydraten bevat, waardoor je lichaam effectief vet gaat verbranden. Het PS. food & lifestyle programma werkt ook volgens dit principe.

De naam ketogeen dieet is afgeleid van de term ketose. Ketose is een normaal proces dat ervoor zorgt dat je lichaam blijft werken als je weinig koolhydraten eet. Hoewel er geen strikte criteria voor het ketogeen dieet bestaan bevat ketogene voeding op de lange termijn altijd relatief veel vet, erg weinig koolhydraten en een gemiddelde hoeveelheid eiwitten.